Gelişen siber tehditlere karşı Microsoft ve sektördeki diğer üreticiler önlemler geliştirmektedir. Günümüzde en büyük tehdit kimliklere yöneliktir. Bu nedenle diğer üreticiler gibi Microsoft da kimliklerin korunmasına büyük önem  vermektedir. Bu doğrultuda Basic Authentication yani temel kimlik doğrulama yöntemlerinin kullanımına son verilecektir. Bu eylem doğal olarak POP3, IMAP, SMTP, ActiveSync vb temel kimlik doğrulama kullanan  protokollerin de artık kullanılamayacağı anlamına gelmektedir.
 
Microsoft Ekim 2020'de temel kimlik doğrulama yöntemlerini sonlandırıp modern kimlik doğrulama yöntemine (Modern Authentication) geçileceğini açıklamıştı. Ancak pandemi nedeni ile bu karar Ekim 2022'ye ertelendi. Ekim 2022 son tarih olup, şimdiden yeni bulut müşterilerimizde temel kimlik doğrulama kapalı gelmektedir. 


Bu doğrultuda temel kimlik doğrulama yerine modern kimlik doğrulama yöntemlerini kullanamayan istemci    yazılımları da bu tarihten itibaren geçerliliğini yitirecektir. Şu an için Office 2010 ve önceki ofis sürümleri bu durumdan etkilenmektedir. Office 2013 ise ancak service pack yüklenince modern kimlik doğrulama yöntemlerini desteklemekte olup, Office 2016 ve sonrasında zaten bu açıdan bir problem bulunmamaktadır.
 
Yukarıda belirtilenler kimlik doğrulama yöntemine ilişkin kısıtlardır. Ancak aynı zamanda ürünlerin üretici desteğinin sürüp sürmediği de önemlidir. Bu doğrultuda Microsoft 'un yapmış olduğu açıklamaya aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz:


 
                https://docs.microsoft.com/en-us/deployoffice/endofsupport/microsoft-365-services-connectivity


 
Bağlantıda da görüldüğü gibi Microsoft Office 2016 öncesi sürümler için artık Microsoft 'un desteği bulunmamaktadır. Microsoft hali hazırda çalışan sürümlerin kullanımını engellemeyeceğini, ancak yapılan değişikliklerden dolayı eski sürümlerde sorun yaşayabileceğinizi ya da tamamen kullanılmaz hale gelebileceğini de  eklemektedir.

        Microsoft Office sürümlerinin son kullanım tarihleri ile ilgili bilgiyi aşağıda görebilirsiniz:


                        

          Dikkate alınması gereken Mainstream destek tarihleridir. Extended destek ya çok önemli bir güvenlik açığı ortaya çıktığında ya     da bedeli karşılığında faydalanabildiğiniz bir destektir.

1

Bu değişiklik işletmemi nasıl etkileyecek?


      1.    Microsoft Office 2016 sürümü öncesi Office kullanıcıları e-postalarına erişim için için Outlook uygulamasını kullanamayacaklar.
2.      Apple ya da Android kullanıcıları eğer uygulamaları veya OS sürümleri güncel değilse, e-postalarına erişemiyor olacaklar. 
3.      Bazı mobil üreticilerin kendi mail yazılımları çalışmayabilecek, bu durumda kullanıcılarınızın mobil cihazlarına Outlook Mobile uygulamasını kurup, bu uygulama üzerinden eposta erişimi yapmaları gerekebilecek. 
4.      Exchange Online üzerinden e-posta gönderen, printer/fax, otomasyon vs cihazlarınıza ait yazılımların sürümleri güncellenmeli.

      5.      Exchange Online üzerinden e-posta gönderen, iş uygulamaları ve özel uygulamalarınızın, modern authentication kimlik doğrulama uyumluluğu için gerekli güncellemelerin yapılması.


                Bu önemli değişikliğin iş süreçlerinizi etkilememesi için ATM Bilgisayar ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.       


                Microsoft kimlik yönetimi ve güvenliğine ilişkin çözümler hakkında bilgiye Kimlik idaresini basitleştirin -Microsoft Güvenlik  bağlantısından erişebilirsiniz.